Het fruitcorso

Het Fruitcorso in Tiel is een jaarlijks terugkerend evenement. Appels, peren, noten, zaden, paprika’s en druiven; allemaal maken ze deel uit van de corsostoet die het derde weekend van september door de straten van Tiel trekt. Fruit zoals u het nog nooit heeft gezien, zaden waarvan u het bestaan niet kende, verwerkt in praalwagens ontworpen en gebouwd door liefhebbers uit de Betuwe en het land van Maas en Waal. De corsostoet bestaat dit jaar uit twaalf grote wagens en zes jeugdwagens.

De passie van het fruitcorso

Het Fruitcorso is een uniek evenement door de originaliteit en creativiteit die de ontwerpen uitstralen. Ieder jaar slagen de vele vrijwilligers er weer in de wagens nog mooier en spectaculairder te maken, mede dankzij de technische hoogstandjes en de creatieve ontwerpen.

Ruim voordat de bloesem aan de bomen komt, houden de corsoclubs een maquettepresentatie. Direct na de presentatie wordt het onderstel van stal gehaald en kan de bouw beginnen. Naarmate de dagen verstrijken en het moment suprême dichterbij komt stromen de fruit- en zadenplakkers naar de werkplaatsen om daar gezamenlijk een wagen af te leveren waar menig traantje voor wordt weggepinkt.

De passie van de fruitmozaïeken

Ongeveer acht dagen voor het Fruitcorso start een heuse huzarenklus: in drie dagen tijd klaren de leggersgroepen het om meer dan twintig ingenieuze fruitmozaïeken te leggen. Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond worden op de stadsgrachtwallen in Tiel originele, altijd bijzondere, met fruit en zaden uitgebeelde ontwerpen gelegd. Met cocktail- en satéprikkers wordt het fruit vastgemaakt. De mozaïeken zijn daarna nog de gehele week te bewonderen.

In het derde weekend van september wordt dit fruitfestijn afgesloten met de corsostoet en daaropvolgend de tentoonstelling van de creaties.

"Het Fruitcorso bestaat al 57 jaar! In 1961 vond het eerste Fruitcorso plaats."

TIEL: Foto van de uitreiking van een mand met fruit die aangeboden werd aan Prins Claus. | Bron: Geheugen van Nederland; Foto: Cor Mulder.

Wat staat ons te wachten?

Het Fruitcorso zelf is altijd een spectaculair weekend, maar rondom het Fruitcorso heen worden er nog meer fruitige festiviteiten georganiseerd, die ook zeker een bezoek waard zijn!

Opening

Op 7 september zal de officiële opening plaatsvinden met als aftrap het leggen en het bewonderen van de Fruit mozaïeken. Vanaf deze dag zal Tiel en omgeving in het teken staan van het Fruitcorso!

• Donderdag 7 september

Stoet

In het derde weekend van september trekt de jaarlijkse Fruitcorsostoet weer door het  historische centrum van Tiel. Na een geslaagde proefronde zal de corsostoet, bestaande uit veertien grote wagens en zes kinderwagens, op zaterdag 16 september om 13:00 uur vertrekken vanaf de Veemarkt in Tiel, van waaruit de stoet langs het historische centrum en het oude stadsplantsoen Kalverbos zal trekken.

• Zaterdag 16 september

Mozaïeken

Van 7 tot en met 18 september zullen de Mozaïeken te bewonderen zijn. Een heuse huzarenklus: in drie dagen tijd slagen de leggersgroepen erin om van vroeg in de ochtend tot laat in de avond bijzondere met fruit en zaden uitgebeelde ontwerpen neer te leggen.

• Donderdag 7 t/m maandag 18 september

tentoonstelling

Op zaterdag 16 september trekt de stoet langs het historische centrum van Tiel en het oude stadsplantsoen Kalverbos. Hier wordt na de optocht ook het tentoonstellingsterrein ingericht. Tijdens de expositiedagen op 16, 17 en 18 september kun je op je gemak de corsowagens bekijken, maar ook de Fruitcorsofair bezoeken met gezellige terrassen.

• Zaterdag 16 t/m maandag 18 september

Kindercorso

Ook de kinderen doen mee aan het Fruitcorso. In 2017 maakt het Kindercorso voor de 17de keer deel uit van het Fruitcorso! Dat belooft een geweldig feest te worden op zaterdag 16 september.

• Zaterdag 16 september

Food truck festival

Kom ook dit jaar op zaterdag 16 en zondag 17 september lekker eten en drinken in het bruisende Kalverbos. Ca. 30 verschillende en ludieke mobiele keukens staan voor je klaar. Keuze genoeg en voor ieder wat wils. Van een goed gebakken hamburger tot dikke friet, van tortilla tot verse smoothie en van heerlijke warme wafel tot een vers gezet bakkie koffie. Entree is gratis.

• Zaterdag 16 en zondag 17 september

Wij zijn Immaterieel Cultureel Erfgoed!

Wat is immaterieel erfgoed? Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Het zijn sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als cultureel erfgoed. Immaterieel erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en is belangrijk voor een gemeenschappelijke identiteit.

Je kunt immaterieel erfgoed niet conserveren en restaureren, zoals monumenten, archiefstukken en museumvoorwerpen. Tradities en rituelen moeten een hedendaagse betekenis hebben, anders worden ze niet meer gebruikt en verdwijnen ze. Daarom is het belangrijk dat immaterieel erfgoed meegaat met zijn tijd. Bij immaterieel erfgoed zijn altijd mensen betrokken. Mensen die een traditie dragen, koesteren en doorgeven aan de toekomst. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, maar geeft ook een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. Het Fruitcorso staat sinds 2013 geplaatst op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

Interesse of vragen?

Heeft u vragen over Het Fruitcorso, het programma, de route van de stoet, het terrein, de toegang of over de andere festiviteiten? Of misschien wilt u wel uw steentje bijdragen aan het Fruitcorso? Laat het ons weten want we staan u graag te woord!