Buurmalsen-Tricht

Corsoclub Buurmalsen-Tricht is één van de jongere en kleinere corsoclubs. In 2008 namen zij voor het eerst deel aan het Fruitcorso en ondertussen zijn ze al niet meer weg te denken. Corsoclub Buurmalsen-Tricht is klein maar fijn.

Historie

Het Oranjestadje Buren en het corso zijn met elkaar vergroeid. Slechts één keer hebben ze verstek laten gaan door een meningsverschil met Stichting 4-Stromenland over het verplicht aanwezig zijn op de expositie van praalwagens op de zondag na het corso. Nog altijd spijt het de mensen in Buren dat ze in 1979 niet hebben meegedaan. In dat jaar missen ze het bouwen en de corsosfeer. Buren heeft vanaf het begin, met succes, ontwerp expertise van buiten de Betuwe naar het Fruitcorso Tiel gehaald. De invloed van deze ontwerpers heeft het corso vooral in kunstzinnigheid enorme impulsen gegeven.

Al in 1961 vragen ze Elly Snepvangers, een succesvol ontwerpster uit het bloemencorso van Zundert, een ontwerp voor Buren te maken. Zij heeft dan ook al een aantal keren het Zeeuws Fruitcorso in Goes gewonnen. Verfijnde wagens met sprookjesachtige thema’s zijn van haar hand. Zij pleit ervoor dat een andere ontwerper uit Zundert, Harry van den Broek, haar taak gaat overnemen wanneer zij aangeeft te stoppen. Deze stuurt aan het bestuur van Buren een ontwerp in ter beoordeling. Het is een ontwerp in een modern abstracte stijl. Wanneer dit ontwerp wordt goedgekeurd door het bestuur van Buren schrijft Harry van den Broek in zijn boek over dertig jaar ontwerpen: “Ik dacht dat het corso van Tiel niet anders kon zijn dan wel heel modern” Sinds dat eerste jaar zijn Harry en Buren onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Corsoclub Buren

Tot 1999 heeft hij 28 keer het ontwerp voor de wagen van Buren gemaakt en daarmee het ongekende aantal van tien overwinningen op naam van Buren geschreven. Revolutionair blijft die eerste wagen De schil van een appel is als de jurk van een vrouw, maar ook de wagens Anna van Buren en Willem van Oranje waar het Oranjestadje de band met het koningshuis sterk in vormgeeft zijn legendarisch. Voor de intekening staat bij een groot aantal wagens onderwijzer Jaap Douma garant.

Na Harry van de Broek is het lastig het succes te continueren maar met het aantrekken van Jochem Schoots en Dennis Voorendt, die dan reeds in het Fruitcorso Tiel hun kwaliteit hebben bewezen ontstaat er een nieuwe zegereeks. Opnieuw vier keer op rij weet Buren de jury te overtuigen met prachtige wagens. De invloed van deze ontwerpers betekent voor Buren ook een periode met veel vernieuwing. Door gedurfde experimenten met hoogte heeft Buren zelfs een jaar buiten mededinging meegereden.

Interesse of vragen?

Heeft u vragen over Het Fruitcorso, het programma, de route van de stoet, het terrein, de toegang of over de andere festiviteiten? Of misschien wilt u wel uw steentje bijdragen aan het Fruitcorso? Laat het ons weten want we staan u graag te woord!