Echteld

In 2015 deed Corsoclub Echteld voor de 50ste keer mee en sleepte de 3de plaatst in de wacht met hun ‘Bizarre vogel’.

Historie

Echteld rijdt al mee in het eerste corso. ‘Tante Tof’, ofwel mevrouw Tof van den Berg, die jarenlang de leiding van de plakploeg heeft, merkt al in dat corso op dat Meteren door het gebruik van zaad en bessen uit het veld de wagen mooier afwerkt. Ze heeft dat goed gezien en fijn zaadwerk, het gebruik van bessen en de afwerking van de wagen, zal door de jaren heen dan ook de grote troef van Echteld worden. Soms is Echteld een verrassend buitenbeentje dat het corso wint en soms de gedoodverfde winnaar die verrassend tweede wordt, maar altijd is het dorp een factor om rekening mee te houden.

Spraakmakend is Kampspel uit 1966. De wagen probeert op sportieve manier de ridder van Varik te verslaan, nadat Varik/Heesselt  al vier keer het corso heeft gewonnen.

Overigens wint Varik ook dat jaar en gaat Echteld zonder prijs naar huis. Over de uitslag is zoveel commotie onder de bouwers dat de clubs weigeren hun wagens `s avonds nog tentoon te stellen in de Dr. Schaepmanstraat. Pas wanneer de stichting belooft dat er het volgende jaar een geheel nieuwe jury komt, samengesteld uit alleen mensen van buiten de Betuwe, komt er weer rust.

Het volgende jaar is er die nieuwe jury, die een nieuwe hoofdprijs, de ‘Lof van de Jury’, mag toekennen. De prijs waar het vanaf dat moment in het corso om zal draaien. En dat allemaal naar aanleiding van de commotie over de wagen van Echteld in 1966.

Heel succesvol is de periode dat Nell de Gram de wagens ontwerpt. Met haar vloeiende zachte lijnen zoals op Betuws trots en De Betuwe presenteert zich weet Echteld het corso te winnen.

In de jaren negentig zijn het de wagens van Pieter Meeuwissen, soms in samenwerking met Thea van Dalen, waarmee Echteld opnieuw imponeert. Balinees Fruit uit 1992, Aboriginal Dance uit 1998 en Kikkergekwaak uit 2001 zijn meer dan terechte winnaars. Met deze laatste en vijfde overwinning neemt Echteld de wisselbeker ’Het zilveren kistje’ definitief mee naar huis.
Opmerkelijk is nog de wagen Japanese Drums uit 2005 waarmee Echteld haar veertigste jubileum onderstreept en het publiek een imponerend spektakel biedt door een live spelende slagwerkgroep op de wagen te plaatsen.

Interesse of vragen?

Heeft u vragen over Het Fruitcorso, het programma, de route van de stoet, het terrein, de toegang of over de andere festiviteiten? Of misschien wilt u wel uw steentje bijdragen aan het Fruitcorso? Laat het ons weten want we staan u graag te woord!