Ingen

In 2016 reed Corsoclub Ingen voor de 50e keer met het grote Fruitcorso in Tiel. Het Fruitcorso wordt hier breed gedragen en het hele dorp is druk bezig met de voorbereidingen en iedereen probeert op zijn/haar eigen manier een steentje bij te dragen.

Historie

De eerste bijdrage van Ingen aan het corso in 1961 is legendarisch. Niemand weet dan nog precies wat het bouwen van een fruitcorsowagen  precies gaat inhouden en hoeveel werk dat is. De industrieel vormgever Michiel Warbroek tekent in die eerste jaren ontwerpen voor verschillende dorpen. Op een avond in 1961 heeft de club uit Ingen nog maar net besloten om een corsowagen te gaan bouwen, als Warbroek een aantal ontwerpen te voorschijn haalt, waaruit de kersverse club mag kiezen. De Ingenaren komen echter niet zo gauw tot een besluit en ze vragen hem terug te komen als hij bij de andere dorpen is geweest. Hij komt terug met nog één ontwerp: De zwaan van Lohengrin, het moeilijkste dat is overgebleven. Uiteindelijk heeft de club met beddentijk geprobeerd de zwaan van rondere vormen te voorzien en de tweede prijs is de beloning. Succes is er in het begin ook met de wagens van Koen Jansen. Over Symfonie uit bes en kers uit 1964 doet in Ingen de hardnekkige anekdote de ronde dat deze wagen exact even hoog eindigt als de wagen uit Varik en dat slechts door loting is bepaald wie het corso wint.

In de jaren zeventig heeft de club zes jaar achter elkaar niet meegereden om er in 1978 weer helemaal te zijn met Meester Prikkebeen. Na deze onderbreking hebben ze geen corso gemist. Niet dat het altijd makkelijk gaat. Uit Ingen komt het gezegde ’winnen is niet zaligmakend, het plezier bij het bouwen is voor ons het belangrijkst’. Toch behalen ze met Europa-één uit 1990 bijna de hoogste eer, ondanks het feit dat de wagen aan het begin van de dag voor een deel instort door de zwaarte van al het verse fruit. Het zijn de verfijnde miniaturen waarmee ze hoog scoren en waarmee Ingen laat zien waar ze goed in zijn.

Veni, Vidi, Vici uit 1999 wordt een ware triomftocht voor het dorp. Met dit ontwerp van Dennis Voorendt en Jochem Schoots behalen ze voor de eerste keer de ‘Lof van de Jury’ en het jaar erop  is er wederom de hoogste eer met de wagen Keizer Karel V.  Trots zijn ze in Ingen op de nieuwe bouwschuur. Een permanente locatie die in 2006 met steun van de gemeente tot stand is gekomen. Ingen is het best te typeren door een uitspraak van Nellie en Gerry van Schaik. De tweeling die zich al zoveel jaren inzet voor de wagen uit Ingen: ’We zijn maar een klein dorp en krijgen het toch steeds weer voor elkaar’.

Interesse of vragen?

Heeft u vragen over Het Fruitcorso, het programma, de route van de stoet, het terrein, de toegang of over de andere festiviteiten? Of misschien wilt u wel uw steentje bijdragen aan het Fruitcorso? Laat het ons weten want we staan u graag te woord!