Maas & Waal

Corsoclub Maas en Waal werd opnieuw opgericht in april 2009 en doet sinds 2010 weer mee met een grote wagen. In dit relatief korte bestaan heeft corsoclub Maas & Waal toch al een tweede prijs weten binnen te slepen in 2014. Corsoclub Maas en Waal presenteert zichzelf vol trots aan de buitenwereld met een uniek logo en een goed verzorgde website.

Historie

De dorpen Beneden-Leeuwen en Dreumel liggen net als Tiel aan de rivier de Waal. Maar zij liggen op de oever aan de overkant bij Tiel in het Land van Maas en Waal. Dat de corsowagens niet alleen uit de Betuwe komen, maar het gehele gebied tussen de vier stromen vertegenwoordigen, is minder bekend bij het publiek. Alleen al vanwege het feit dat in de doelstelling van de organiserende Stichting 4-Stromenland staat dat ze ‘het toerisme bevordert in het gebied tussen de vier stromen van Maas, Waal, Linge en Lek’, is  de organisatie dan ook zeer content als ‘de overkant’ een bijdrage aan het corso levert. Vanzelfsprekend is het niet. Tot 1975 doet Beneden-Leeuwen negen keer mee en Dreumel bouwt in 1962 een wagen. Het blijkt lastig om praalwagens vanuit het Land van Maas en Waal naar Tiel te krijgen.

In de eerste jaren van het corso moeten de praalwagens ook letterlijk met de pont over de rivier gebracht worden. De psychologische barrière van de brede rivier en daardoor wat minder contact qua sfeer en corsobeleving met de dorpen in de Betuwe, is er misschien nog meer de oorzaak van dat van echte continuïteit geen sprake is.

Van 1985 tot 1987 lukt het Maas en Waal wel weer in het corso aanwezig te zijn en komen ze met een paar opvallend succesvolle, stripachtige wagens, ontworpen door Eef Thijssen. Dan blijft het weer lang stil en opeens, in 2009, zijn ze weer met een wagen in de open klasse present: de categorie die veel dorpen gebruiken om een herstart uit te proberen. Het lukt en het jaar erop kiezen ze voor een bijdrage in de categorie grote wagens.  De enthousiaste en groeiende corsoclub Maas en Waal is snel succesvol en behaalt met Het Ganzenbord in 2011 een mooie vierde plaats. Hopelijk is er nu sprake van continuïteit. In 2012 doen ze weer enthousiast mee.

Interesse of vragen?

Heeft u vragen over Het Fruitcorso, het programma, de route van de stoet, het terrein, de toegang of over de andere festiviteiten? Of misschien wilt u wel uw steentje bijdragen aan het Fruitcorso? Laat het ons weten want we staan u graag te woord!