Maurik

Corsoclub Maurik is een gezellige corsoclub die ondanks de relatief grote afstand tot Tiel, ook dit jaar weer van de partij is. Omdat het gemeentehuis van de Gemeente Buren in Maurik gevestigd is, levert dit altijd nog een stukje extra sportieve rivaliteit tussen beide dorpen.

Historie

Volgens Arie van Dees, een bouwer van het eerste uur, gaat Maurik er prat op heel wat wagens met een protesterend tintje gebouwd te hebben. Vaak gaan die wagens over onderwerpen rondom de problematiek in de land- en tuinbouw. De problematiek waar vooral in de jaren zeventig zoveel om te doen is en waar verschillende dorpen in die tijd de inspiratie voor een onderwerp uit halen. Zo bouwt Maurik in 1969 Geboren in licht: de eerste wagen die Henk ten Have, dan nog in opdracht van Michiel Warbroek, voor het corso ontwerpt. Hij loopt als grafisch vormgever stage bij de firma Daalderop en leert daar de industrieel vormgever Warbroek kennen. Wanneer Maurik in 1969 nog geen ontwerp heeft, krijgt hij de opdracht het maar eens te proberen. Hij ontwerpt een ontluikende bloem en dat is de aanzet tot veel bijdragen van Henk ten Have binnen het corso.

Maurik heeft het jaar daarop blijkbaar opnieuw geen ontwerp en dan ontwerpen A. Dees en M. Springer Gouden beloften drukken zwaar. Ze doen dit door dezelfde wagen met een bescheiden verandering een protesterend tintje te geven.
Voor Maurik is het niet altijd makkelijk de ploeg op sterkte te krijgen. Toch hebben ze slechts  vier keer een corso overgeslagen.
Twee periodes zijn kenmerkend voor de kracht van Maurik. In de jaren zeventig, na twee jaar niet gebouwd te hebben, komt de club met een eenvoudig en haalbaar ontwerp van Cees van Tuil. Na een paar jaar wordt deze periode bekroond met Het Aardse Leven. Een wagen die uitblinkt in afwerking en detaillering en waarmee Maurik in 1982 voor het eerst met de hoogste eer naar huis mag gaan. De tweede periode wordt ook al bekroond met een uitschieter in het corso.

Dit keer is het Dance, een ontwerp van Machiel Bekker en Stefan Mast, dat niet alleen glorieus wint in 2002, maar ook een revolutionair vernieuwingsproces binnen het denken over corsowagens op gang brengt. Dansers voeren een goede show uit op een modern vormgegeven wagen. 2009 slaan ze opnieuw over om in 2010 alweer met een wagen in de open klasse mee te rijden en vervolgens in 2011 met een bescheiden wagen in de categorie grote wagens. Gezien de geschiedenis is Maurik aan de volgende opbouwende reeks bezig die ongetwijfeld bekroond gaat worden met een nieuwe zege.

Interesse of vragen?

Heeft u vragen over Het Fruitcorso, het programma, de route van de stoet, het terrein, de toegang of over de andere festiviteiten? Of misschien wilt u wel uw steentje bijdragen aan het Fruitcorso? Laat het ons weten want we staan u graag te woord!