Tiel

Voor Corsoclub Tiel is het Fruitcorso elk jaar weer een thuiswedstrijd. Een wedstrijd die zij voor het laatst wonnen in 2013. Corsoclub Tiel heeft al meer dan 40 corsowagens gebouwd en is actief in alle disciplines: grote wagens, kinderwagens en mozaïek. In Tiel leeft het Fruitcorso niet alleen in de derde week van september, maar het hele jaar door.

Historie

In de eerste jaren van het Fruitcorso komen er uit de plaats Tiel zelf geen praalwagens. De oprichters van het corso mikken op mensen die iets met fruit te maken hebben om de wagens te gaan bouwen. Ze zoeken daarvoor vrijwilligers in de dorpen rondom Tiel, die actief zijn als tuinders en telers of ze proberen bijdragen vanuit veilingen en van een groep als de Nederlandse Fruittelers Organisatie binnen te halen. Tiel zelf vormde het decor van het evenement. Mede hierdoor heeft het tien jaar geduurd voordat Tiel zelf met een praalwagen aan de start komt. Maar zelfs dan hangt deelname aan een zijden draadje, omdat onder de bevolking van Tiel weinig animo is voor het bouwen van een praalwagen en omdat ondernemers geen cent voor een wagen uit Tiel over hebben. De bouw, die al gestart is, wordt zelfs weer stilgelegd. Toch lukt het in 1970 een wagen uit de stad op het parcours te brengen.

Bij de groep bouwers grijpt het corsovirus snel om zich heen, want vier jaar later, in 1974, grijpen ze al net naast de hoofdprijs met de imponerende wagen De Maharadja. In 1977 lukt het met het ontwerp Er zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot de felbegeerde Lof van de Jury binnen te halen. Tiel groeit uit tot een grote club die naast een grote wagen ook elk jaar een jeugdwagen bouwt en een mozaïek op de stadswal legt. Uit de kweekvijver van de jeugdwagens komen veel bevlogen jongeren die later gaan ontwerpen voor grote wagens.

In 1996 lukt het Tiel het corso te winnen met zo’n ontwerp van ‘doorgestroomde’ jongeren. Dennis Voorendt en Jochem Schoots ontwerpen dan Hofdames van de Betuwe. Twee nachten moet de club doorwerken om al het kantwerk van judaspenning, snijbonenplissé, en vooral het pruikenwerk van witte bonen op tijd klaar te hebben. De oh’s en ah’s zijn niet van de lucht en de club is uitzinnig van vreugde.

Een opmerkelijke bijdrage van de laatste jaren is Het Leger. Vijftig figuranten lopen mee in de compositie van wagens. Een bijdrage waar Tiel als eerste in de geschiedenis van het corso de vernieuwingsprijs voor krijgt. Met Met uitsterven bedreigd … uit 2011 grijpt Tiel opnieuw net naast het felbegeerde predikaat Lof van de Jury, maar krijgt er wel de publieksprijs mee in handen. Tiel: een enthousiaste club met veel ambitie, waardoor veel werk verzet kan worden.

Interesse of vragen?

Heeft u vragen over Het Fruitcorso, het programma, de route van de stoet, het terrein, de toegang of over de andere festiviteiten? Of misschien wilt u wel uw steentje bijdragen aan het Fruitcorso? Laat het ons weten want we staan u graag te woord!