Varik

Sinds afgelopen jaar heeft Varik een nieuwe bouwlocatie; iets wat groots werd gevierd. Corsoclub Varik won in 2016 de Ton Luyendijks-prijs; voorheen de innovatieprijs. Deze prijs wordt niet elk jaar uitgedeeld door de Corso-jury, maar Corsoclub Varik veroverde deze prijs door de jury te verrassen met live muziek en zang op hun wagen.

Historie

Een club met een rijke historie. In de jaren zestig, dan onder de naam Varik/Heesselt, zijn het de wagens, ontworpen door Cees de Wit, die vijf jaar achter elkaar het corso winnen. Een zegereeks die nog niet overtroffen is. Een hoogtepunt is de wagen Biedermeierstijl uit 1964. Dit is een van de wagens die voor altijd in het collectieve corsogeheugen aanwezig zal zijn. Spraakmakend zijn in de jaren zeventig de wagens van Willem den Ouden en van zijn hand is de meest fascinerende protestwagen die, bij hoge uitzondering, binnen het corso meerijdt. De bloedende Betuwe is een sterk beeld met veel zeggingskracht. Den Ouden drukt in deze wagen zijn verontwaardiging uit over het met regeringssubsidie kappen van hoogstamfruitbomen in de Betuwe.

De club bouwt in deze jaren zelfs een jeugdwagen, maar na 1977 komen er lange tijd geen praalwagens uit de dorpen Varik en Heesselt.  In 2001 staat er een nieuwe ploeg mensen op, die na de gemeentelijk herindeling onder de naam Neerijnen (-Oost) weer gaat bouwen. Is het in het begin nog even zoeken om de aansluiting te vinden bij het hoge niveau van de andere dorpen, na een aantal jaren staat er een volwaardige corsoclub. De laatste jaren heeft de club een ontwerperscollectief. Gezamenlijk bedenken ze een ontwerp en werken dat uit.

Interesse of vragen?

Heeft u vragen over Het Fruitcorso, het programma, de route van de stoet, het terrein, de toegang of over de andere festiviteiten? Of misschien wilt u wel uw steentje bijdragen aan het Fruitcorso? Laat het ons weten want we staan u graag te woord!