Zoelen

Corsoclub Zoelen is de corsoclub die ondertussen de meeste prachtige wagens heeft gebouwd. Dit omdat zij al meer dan 50 jaar meedoen en de laatste jaren met zowel een jeugdwagen als een grote wagen.

Historie

Het enige dorp dat nooit een corso heeft overgeslagen. Een eer om vast te houden en dat doen ze dan ook in Zoelen. Grote drijfveer achter de wagens is de familie De Jong. Al drie generaties staan er garant voor dat er altijd een wagen uit die plaats komt. Het eerste jaar komt Zoelen met vijf wagens op het parcours, die goed in een allegorische optocht mee kunnen rijden. De club leert snel en in het tweede jaar bouwen ze Uit het verre Oosten, een legendarische corsowagen die al snel de bijnaam de Perefant krijgt door de olifant van peren die centraal op de wagen staat.

Met zo’n lange historie zijn er vele hoogte- en dieptepunten. Zo moet de wagen uit 1966 gedeeltelijk worden afgebroken omdat hij niet onder het viaduct door kan. Soms zijn de financiën het knelpunt en komt de club met een zeer eenvoudige bijdrage als Doggy uit 1965. Maar één ding is zeker voor het bestuur van Stichting 4-Stromenland: Zoelen staat elk jaar garant voor een bijdrage aan het corso.

De vereniging moet er 24 jaar op wachten om voor het eerst de Lof van de Jury te krijgen. Uitzinnig van vreugde zijn ze wanneer Grieks wrak in een fruitzee, een ontwerp van Bert Strik, wint. Ook Feestend Fruit, gebouwd voor het 25e corso, wint deze hoofdprijs. In 1997 bouwen ze Ode aan de herfst. Een ontwerp dat Bert van Erkom in eerste instantie maakt voor Geldermalsen, maar in 1996 niet gekozen wordt. Zoelen wint er een jaar later het corso mee.

Het vijftigste jubileumcorso wint Zoelen met Pareltjes. Vijf parelhoenders die symbool staan voor vijftig jaar pareltjes aan corsowagens. Het ontwerp is van Henk ten Have, Machiel Bekker en Alfred de Jong . Zoelen staat bekend om zijn korte bouwperiode en bewijst dat in die korte tijd uitzonderlijke prestaties neergezet kunnen worden. Zeker wanneer men bedenkt dat Zoelen ook nog een jeugdwagen bouwt. De club heeft sinds 2009 een eigen bouwlocatie waar ze enorm mee in hun schik zijn. De jeugdwagen en de grote wagen stonden op verschillende locaties. Met de nieuwe behuizing staan de wagens samen in een hal.

Interesse of vragen?

Heeft u vragen over Het Fruitcorso, het programma, de route van de stoet, het terrein, de toegang of over de andere festiviteiten? Of misschien wilt u wel uw steentje bijdragen aan het Fruitcorso? Laat het ons weten want we staan u graag te woord!