twitter social logotype facebook logo

Fruitcorso

Fruitcorso

Het Fruitcorso in Tiel is een jaarlijks terugkerend evenement. Appels, peren, noten, zaden, paprika’s en druiven; allemaal maken ze deel uit van de corsostoet die het derde weekend van september door de straten van Tiel trekt. Fruit zoals u het nog nooit heeft gezien, zaden waarvan u het bestaan niet kende, verwerkt in praalwagens ontworpen en gebouwd door liefhebbers uit de Betuwe en het land van Maas en Waal. De corsostoet bestaat dit jaar uit twaalf grote wagens en zes jeugdwagens.

Uniek in de wereld

In het derde weekend van september zijn Tiel en Regio Rivierenland in de ban van het Fruitcorso. Dit evenement is uniek in de wereld en in 2013 bekroond tot Cultureel Erfgoed. Nergens ter wereld worden zulke prachtige corsowagens vervaardigd van groenten en fruit. 18 deelnemers uit 7 omliggende gemeenten maken deze fantastische ‘meesterwerken’. Duizenden vrijwilligers in het Rivierengebied werken hier maandenlang hard aan. Naast de corsowagens maakt ook het Kindercorso een extra entertainend deel uit van de veelzijdige stoet. Daarnaast is er het Food Truck Festival, de Fruitmozaïeken en het Corso by Night. Het evenement trekt jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers.

Fruitcorso Tiel - Corsowagen
Fruitcorso Tiel - Fruitdelta Rivierenland

Gastheer: FruitDelta Rivierenland

FruitDelta Rivierenland is de trotse gastheer van het Fruitcorso en het Fruit Adventure Rivierenland. Binnen FruitDelta Rivierenland zetten overheid, onderzoek, onderwijs, ondernemers en ondernemende burgers in Rivierenland zich in om de agribusiness, economie & logistiek en recreatie & toerisme in de regio te ontwikkelen en te versterken. Het Fruitcorso verbindt de regionale agribusiness, economie en het toerisme op een prachtige manier. Het toont de kracht en de verbinding van Rivierenland. Op het Fruitcorso komen alle partijen samen. En ook partners van buiten de regio worden uitgenodigd om kennis te komen maken. Het is de ideale setting om aan te haken op het succes van de samenwerking binnen Rivierenland.

Fruitcorso Tiel - Corsowagen

De passie van het Fruitcorso

Het Fruitcorso is een uniek evenement door de originaliteit en creativiteit die de ontwerpen uitstralen. Ieder jaar slagen de vele vrijwilligers er weer in de wagens nog mooier en spectaculairder te maken, mede dankzij de technische hoogstandjes en de creatieve ontwerpen.

Ontwerpen, bouwen, presenteren

Ruim voordat de bloesem aan de bomen komt, houden de corsoclubs een maquettepresentatie. Direct na de presentatie wordt het onderstel van stal gehaald en kan de bouw beginnen. Naarmate de dagen verstrijken en het moment suprême dichterbij komt stromen de fruit- en zadenplakkers naar de bouwplaatsen om daar gezamenlijk te bouwen aan de wagen. Met de grootste inzet van vrijwilligers, de nodige emotie, stress en passie verschijnen de meest prachtige creaties in het derde weekend van september voor de jury van het Fruitcorso.

Fruitcorso Tiel - Fruitmozaïeken

Passie voor fruitmozaïeken

Ongeveer acht dagen voor het Fruitcorso start een heuse huzarenklus: in drie dagen tijd klaren de leggersgroepen het om meer dan twintig ingenieuze fruitmozaïeken te leggen. Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond worden op de stadsgrachtwallen in Tiel originele, altijd bijzondere, met fruit en zaden uitgebeelde ontwerpen gelegd. Met cocktail- en satéprikkers wordt het fruit vastgemaakt. De mozaïeken zijn daarna nog de gehele week te bewonderen.

In het derde weekend van september wordt dit fruitfestijn afgesloten met de corsostoet en daaropvolgend de tentoonstelling van de creaties.

Fruitcorso Tiel - Immaterieel Erfgoed

Fruitcorso is Immaterieel Cultureel Erfgoed

Wat is immaterieel erfgoed?

Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Het zijn sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als cultureel erfgoed. Immaterieel erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en is belangrijk voor een gemeenschappelijke identiteit.

Schakel tussen heden, verleden en toekomst

Je kunt immaterieel erfgoed niet conserveren en restaureren, zoals monumenten, archiefstukken en museumvoorwerpen. Tradities en rituelen moeten een hedendaagse betekenis hebben, anders worden ze niet meer gebruikt en verdwijnen ze. Daarom is het belangrijk dat immaterieel erfgoed meegaat met zijn tijd. Bij immaterieel erfgoed zijn altijd mensen betrokken. Mensen die een traditie dragen, koesteren en doorgeven aan de toekomst. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, maar geeft ook een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. Het Fruitcorso staat sinds 2013 geplaatst op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

Copyright Stichting 4-Stromenland - All rights reserved